Een eigen domeinnaam: jouw identiteit op het www

Een domeinnaam biedt je de mogelijkheid om nagenoeg overal ter wereld toegankelijk te zijn en je identiteit op het internet te versterken. Een domeinnaam bestaat uit een naam (de domeinnaam zelf, bijvoorbeeld: “thenextbigidea” in www.thenextbigidea.be) en een TLD-extensie (Top Level Domain) (bijvoorbeeld: “.be” in www.thenextbigidea.be). Het TLD kan verwijzen naar geografische (.BE, .NL, .LU, .FR, .CN …), regionale (.EU, .ASIA) of algemene criteria (.COM voor handel, .NET voor internetdiensten, .BIZ voor business, .ORG voor organisaties, …).

Wat is het nut van een domeinnaam? Een domeinnaam is de sleutel van alle handelingen op het internet: een website of een onlineshop ontwerpen, e-mails ontvangen en versturen.

Voor een onderneming is de domeinnaam onontbeerlijk om op het internet aanwezig te zijn:

  • hij verbetert de zichtbaarheid van de website, dus het aantal bezoekers

  • en potentiële handelsbetrekkingen;

  • hij geeft e-mailadressen een persoonlijke noot en promoot de website;

  • hij is een reëel activa dat de onderneming toelaat om toegevoegde waarde te creëren.

Koop een domeinnaam die laat zien wie u bent. Kies uit meer dan 100 betaalbare domeinextensies en koop meerdere domeinnamen om uw merk te beschermen. Contacteer ons om gratis alle mogelijkheden te bekijken.

Beperking: intellectuele eigendomsrechten

Een belangrijke functie van domeinnamen is het verstrekken van gemakkelijk herkenbare en door mensen te onthouden namen aan numeriek geadresseerde internetbronnen. Domeinnamen worden vaak gewoon domeinen genoemd en domeinnaamhouders worden vaak domeineigenaars genoemd, hoewel de registratie van domeinnamen bij een registrar geen juridisch eigendom van de domeinnaam oplevert, maar alleen een exclusief gebruiksrecht.

De vergelijking van domeinnamen met telefoonnummers waarop correspondenten kunnen worden bereikt is steekhoudend, maar dit is niet het hele verhaal. Het gebruik van een domeinnaam in de handel kan in strijd zijn met andere (intellectuele eigendoms)rechten en dat is de (enige) reden voor dit elektronische platform om ook domeinnaamregistratie en -administratie aan te bieden. Je kan niet zomaar domeinnamen registreren en gebruiken die overeenkomen met de merken en handelsnamen van je concurrenten, en hun aandacht vestigen op jouw eigen goederen en/of diensten ...

IdeaWEB kan je hierbij adviseren in samenwerking met onze partner De Clercq and Partners - Intellectuele eigendom.